Forside » Smålån fra 25.000 – 500.000 kr

Smålån på Dagen i Norge

Finance Pal er en tjeneste som sammenligner lån, og som enkelt lar deg finne den beste banken eller megleren for dine behov. Vi sender ikke søknaden direkte til meglere eller utlånere. Vi forteller deg simpelthen hvilke alternativer som er de billigste og best passende til dine behov. Du velger selv hvilken tjeneste du vil benytte.

 

Ønsket lånebeløp 100000 kr


Eks: Effektiv rente 16,5%, 100.000 o/2 år, etabl. geb. 950, kostnad 16.682. Totalt: 116.682. Løpetid 1-5 år. Maks. effektiv rente 37,62%.

Ønsker du ikke å registrere deg?
Sjekk vår komplette sammenligning her!

Vi tilbyr selv ingen låneprodukter, og foretar ingen beslutninger om å bevilge lån eller formidling av låneprodukter. Vi er ikke en finansagent og sender ikke data direkte til finansagenter. Du velger selv hvilken tjeneste du vil benytte.

Se mer detaljerte resultater

Trenger du et mindre pengebeløp så snart som mulig? Har du allerede nådd grensene på dine kredittkort? Eller kanskje du ikke har denne typen kort? Da kan et smålån være et fristende alternativ.

Et smålån er et forbrukslån som altså består av en mindre pengesum. Vanligvis vil man betrakte lån på 50 000 kr eller mindre som smålån.

Hos de fleste långiverne i det norske markedet er minste tilgjengelige lånebeløp 10 000 kr. Det finnes også en del selskaper som lar deg låne 5000 kr. I tillegg kjenner vi til minst ett eksempel på at lån så lavt som 2000 kr er tilgjengelig.

Det finnes egne selskaper som spesialiserer seg kun innenfor dette segmentet. De finner du mange av blant anmeldelsene på vår side. Hos følgende låneselskaper kan du ta opp smålån:

Det finnes mange årsaker til at man kan tenke seg å ta opp et smålån. De fleste av oss har opplevd situasjoner der et tilskudd på bare noen tusen vil utgjøre en stor lettelse for privatøkonomien. For mange låntakere kan et lite lån virkelig by på stor hjelp.

Allikevel er det viktig å påpeke at smålån har en del ulemper. De gjelder stort sett uansett hvilken långiver du søker hos. Smålån har gjerne veldig høy rente, da sammenlignet med større lån. Du vil også risikere å måtte betale uforholdsmessig mye i etableringsgebyr, sammenlignet med større lån.

Det er også verdt å påpeke at mange av de samme fordelene som du nyter med et smålån, først og fremst tilgang til kreditt når du trenger det som mest, også er tilgjengelig ved å benytte et kredittkort.

Smålån uten sikkerhet

Det foreligger mange muligheter til å ta opp smålån uten sikkerhet på nettet. Nesten uten unntak vil lån på 50 000 kr ikke komme med noe krav overhodet om at du må stille med et panteobjekt. Du vil også stå aldeles fritt til å bruke lånet på akkurat hva du vil. Det vil si at smålån er utpregede forbrukslån. Du vil sjelden, om enn noensinne, finne et smålån som egner seg for å finansiere bilkjøp eller lignende.

At du ikke behøver å stille med sikkerhet byr på to åpenbare fordeler for deg som låntaker. Disse er:

  1. Du vil kunne få tilgang til lånesummen du behøver når du trenger det
  2. Du kan bruke pengene du låner akkurat som du selv vil

Punkt 1 er kanskje viktigst. Et smålån er egnet for å løse prekære situasjoner. Typiske eksempler inkluderer:

I samtlige tilfeller er det snakk om situasjoner hvor et betimelig tilskudd av penger kan være svært velkommen.

Hva gjelder punkt 2, så er det jo åpenbart at et smålån du tar opp for å løse noen av utfordringene vi nevnte ovenfor nødvendigvis må være fleksibelt. Du vil kunne bruke pengene på akkurat det du behøver. Finansinstitusjonen du tar opp lån hos vil ikke engang spørre deg om formålet overhodet.

Det at du tar opp smålån uten sikkerhet er med andre ord en viktig grunn til at smålån kan være av nytte.

Samle smålån

Det har blitt veldig populært å samle smålån. Dette er en prosess som går ut på å konsolidere forskjellige lån du har tatt opp hos diverse långivere.

Dette går ut på at du tar opp et nytt lån hos en långiver for å slette dine eksisterende smålån. Når du får denne typen lån går pengene rett til selskapene du skylder penger. Du vil deretter få et nytt lån å forholde deg til.

Dette kalles gjerne også å refinansiere. Du vil kunne ta opp lån til refinansiering hos en lang rekke norske banker og andre långivere.

Disse fordelene nyter du ved å samle smålån

Å samle smålån byr på en rekke fordeler. Blant de mest fremtredende kan vi nevne:

Det første punktet her er selvsagt av stor betydning. Smålån har så godt som uten unntak høyere renter enn større lån. Dette er en regel som er mer eller mindre universell.

Derfor kan du sikre deg lavere renter ved å samle dine smålån. Har du for eksempel tre lån på 30 000 kr, så vil du sannsynligvis kunne oppnå lavere renter ved å samle dem under ett lån på 90 000 kr.

At du sparer penger ved å bare måtte håndtere ett termingebyr istedenfor et større antall sier seg jo selv. Selv om termingebyrer sjeldent er på mer enn en femtilapp, så skal du huske på at alle monner drar – Særlig når det kommer til din privatøkonomi.

Å gå fra flere avbetalinger per måned til bare en enkelt byr på flere fordeler også. Kanskje viktigst er at det minker sjansen for å glemme å betale i tide. Dette gjelder særlig hvis du håndterer en rekke lån med forskjellige terminer hver måned. På denne måten unngår du purregebyrer og andre utgifter som gjerne følger når du misligholder en avbetaling.

Du vil kunne få mye lengre tilbakebetalingstid når du samler dine lån. Et smålån vil vanligvis bare ha en maksimal løpetid på 1-5 år. Ved å samle smålån, så kan du strekke dette mange år lengre. Bare vær klar over at selv om dette kan virke veldig gunstig, så vil lengre løpetid gjerne medføre høyere samlede låneutgifter. Den gylne regelen er og blir at det alltid lønner seg å slette denne typen gjeld så hurtig som overhodet mulig.

Du kan alltid betale tilbake et smålån uten ekstra utgifter

I henhold til norsk lov kan du til enhver tid betale tilbake et lån på 50 000 kr eller mindre uten ekstra utgifter. Det vil si at ethvert smålån kan slettes når som helst.

Hvis du bare klarer å samle et stort nok beløp, så kan du med andre ord kvitte deg med din gjeld på en enkelt avbetaling.

Dette er svært gunstig. Du kan spare betydelige summer på renter og gebyrer ved bare å betale hele sulamitten på en gang.

Alle långivere plikter å følge dette pålegget. Har du et smålån på 50 000 kr eller mindre, så har du retten til å betale det ned så snart du har mulighet. Dette gjelder uansett hvilket selskap du har lånt penger hos.

Smålån uten kredittsjekk

En kredittsjekk er en undersøkelse som gjennomføres når du søker om å ta opp et lån eller om å sikre deg et kredittkort. Kredittsjekken utføres av bedrifter som kalles kredittopplysningsselskaper.

De samler den informasjonen som er tilgjengelig om deg i offentlige registre. Det vil si at de vil innhente kunnskap om:

Basert på denne informasjonen vil kredittopplysningsselskapet gi deg en kredittscore. Dette er et tall fra 1 til 100 som beskriver din antatte tilbakebetalingsevne. Dess bedre score du har, dess større sjanse har du for å få innvilget din søknad. Du vil også kunne motta lavere renter. Å ha en god kredittscore er rett og slett meget gunstig.

Selv om du er ute etter å låne en liten sum vil du måtte gjennomgå denne prosessen. Du kan ikke ta opp et smålån uten kredittsjekk. Dette kan virke noe merkelig. Hvis du bare ønsker å låne 5000 kr, så burde det vel ikke være nødvendig med en såpass grundig undersøkelse av dine omstendigheter.

Men det er faktisk positivt for oss som kunder at krav om kredittsjekk foreligger. At du ikke kan ta opp lån hvis din kredittscore er for lav vil beskytte deg fra ubetalelig gjeld. Og har du høy kredittscore vil det gi seg uttrykk i fordelaktige renter.

Det er også verdt å påpeke at en kredittsjekk er alt annet en tidkrevende. Du ville ikke spart mange minuttene ved å motta et smålån uten kredittsjekk.

Smålån med betalingsanmerkning

Hvis du ikke betaler regningene dine, så kan det hende at du ender opp med en betalingsanmerkning. Dette er svært lite gunstig. Du bør helt klart gjøre ditt beste for å unngå en slik situasjon.

En betalingsanmerkning kan du motta hvis du misligholder for eksempel:

Skulle du få en betalingsanmerkning vil du ikke lenger kunne sikre deg kreditt. Det vil si at du ikke kan ta opp lån eller søke om kredittkort. Med andre ord kan du ikke motta smålån med betalingsanmerkninger.

For å få en anmerkning av denne typen må du unnlate deg å betale dine regninger. Deretter vil du måtte overse krav fra inkassoselskaper eller andre innkrevere over lengre tid. Har du sånn passe kontroll på økonomien, så bør dette være unngåelig ved å prioritere klokt.

En betalingsanmerkning forsvinner øyeblikkelig når du sletter gjelden som forårsaket den. Altså er saken ute av verden så snart du gjør opp for deg. Skulle det ikke være mulig, så vil anmerkningen uansett slettes etter fire år.

At du ikke kan få smålån med betalingsanmerkninger er ikke en negativ ting. Det er derimot en beskyttelse mot uhåndterlig gjeld. Husk at du kan ta opp lån til refinansiering, selv om du har betalingsanmerkninger. Det vil si at du kan samle smålån og på den måten bedre din økonomi, selv med en slik anmerkning.

Smålån historie Norge

Smålån har fort blitt svært populære her til lands. Ved å kunne tilby sine tjenester på nettet, så kan selskaper som byr på denne typen lån nå enda flere kunder enn noen gang.

Det hører også med til historien at forbrukslån har blitt hverdagskost på kort tid. Kanskje fordi kredittkort nå er så veletablerte.

Smålånets historie i Norge er nært forbundet med særlig ett selskap, og det er Thorn. Dette foretaket begynte på 1970-tallet med å leie ut hvitevarer, elektronikk, og møbler direkte til forbrukere. Siden utvidet de til også å by på forbrukslån. Særlig er selskapet viktig hva gjelder smålån.

Thorn står nå bak flere satsinger innenfor smålånsegmentet her i Norge. Her er det verdt å påpeke at Thorn eies av det samme danske selskapet som eier L’Easy, og faktisk står bak låneaktiviteten til L’Easy her til lands.

Før i tiden hørte en gjerne snakk om SMS lån. Dette var lån som det var mulig å søke om via tekstmelding, og de var gjerne veldig små. I dag er denne typen lån stort sett utelukkende tilgjengelige ved å søke via nettet.

I Norge har veksten av smålån ført til en god del nye lover og regler. Det har forekommet flere innstramminger av lovverket her til lands. Vi har allerede påpekt at du ikke kan få smålån uten kredittsjekk og at smålån med betalingsanmerkning ikke er tilgjengelig. I tillegg hører det med at måten smålån kan markedsføres på er svært nøye regulært. Mange selskaper har blitt kritisert av myndighetene for å bryte disse reglene.

Men for all del – Veksten er enorm. En rekke selskaper som byr på smålån og andre typer forbrukslån omsetter for flere hundre millioner kroner hvert eneste år.