Mikrolån

Johan Olsen 13.5.2019

Mikrolån er en benevnelse som brukes for forbrukslån uten sikkerhet på svært små summer. Denne låntypen ble før gjerne også omtalt som SMS lån.

Du kan hos mange långivere i Norge ta opp lån på så lite som 10 000 kr. Enkelte långivere byr også på lån helt nede i 5000 kr. Det finnes også sjanser til å låne enda mindre summer!

Å ta opp så små lån byr på en del unike omstendigheter. Mikrolån kan gi deg sjansen til å løse en prekær situasjon på en betimelig måte. For eksempel kan et svært lite lån være til svært stor hjelp hvis du plutselig får en viktig regning som du bare må betale. For eksempel til strøm eller telefonabonnementet ditt.

Samtidig vil det å låne så lite, gjerne by på ugunstige omstendigheter. Mikrolån kan fort bli en kostbar fornøyelse. Her gjelder det å være påpasselig.

Hva er et mikrolån?

Et mikrolån er en type lån som først og fremst defineres av at beløpet som lånes er svært lite. Her har du en enkel oversikt over øvrige kriterier for hva som utgjør et mikrolån:

  • Lånesum på 25 000 kr eller mindre
  • Ingen sikkerhet
  • Bruk pengene på hva du vil
  • Høy rente
  • Kort tilbakebetalingstid

En helt presis grense for hva som skiller et smålån og et mikrolån foreligger ikke. Men generelt sett kan vi si at hvis du tar opp et lån på 25 000 kr eller under, så har du med et lån av aller minste sort å gjøre.

Du vil aldri måtte stille med sikkerhet for å låne så små summer av gangen. Du står også fritt til å anvende lånebeløpet akkurat som du selv vil. Långiver vil ikke engang spørre deg om hva formålet med lånet er.

Når du låner penger, gjelder det så godt som alltid at renten går opp, ettersom lånebeløpet går ned. Altså vil du måtte betale de høyeste rentene for de minste lånene.

Dette medfører at mikrolån har høye renter. Gjerne svært høye renter. Ja, de aller dyreste lånene som du kan finne er nettopp av denne typen. Du skal også merke deg at selv om du bare låner 10 000 kr, eller enda mindre må du belage deg på å betale både etableringsgebyr og termingebyr. Dette kan beløpe seg til betydelige prosentandeler av beløpet du låner.

Et så lite lån vil alltid ha kort tilbakebetalingstid. Gjerne helt nede i en måned, og aldri mer enn ett år. Dette er til din fordel. Dess raskere du betaler tilbake et slikt lån, dess kortere tid har rentene på å løpe. Du bør alltid velge så kort tilbakebetalingstid som overhodet mulig på denne låntypen.

Mikrolån versus kredittkort

Forbrukere flest vil nok foretrekke å anvende et kredittkort når behovet for et mindre pengeinnskudd melder seg. Skulle uhellet være ute, og du plutselig trenger mer penger enn du har for hånden, vil et kredittkort som regel kunne hjelpe deg.

Hvis du for eksempel trenger 5000 kr for å betale rørleggeren etter at uhellet har vært ute, er det nok greiest å ty til et kredittkort. Å skulle søke om et lån, betale gebyrer og så videre, vil ikke løse problemet på en like praktisk måte.

Allikevel, kan et mikrolån i enkelte tilfeller være å foretrekke. Det gjelder hvis du allerede har stor gjeld på dine kort, eller hvis du rett og slett ikke har et kredittkort. Da vil et lån kanskje være greiere å forholde seg til.

Allikevel er det nok et godt råd å sørge for å ha et kredittkort tilgengelig. I hverdagen vet du aldri når et akutt behov for penger kan melde seg. Da er det kjekt å ha et plastkort som kan hjelpe.

Bare vær obs på at kredittkort jo selvsagt heller ikke byr på gratis lån. Så langt derifra. Å ta ut kreditt på et kort kan bli en kostbar fornøyelse. Men det gjelder kun hvis du ikke evner å betale tilbake innen kort tid. Det er alltid klokt å slette gjeld på kredittkort så fort som mulig. Husk at mange norske kredittkort gir deg en rentefri måned. Det får du ikke hos selskaper som byr på mikrolån!

Kan jeg ta opp mikrolån uten kredittsjekk?

Du kan ikke ta opp mikrolån uten kredittsjekk her til lands. Ja, du kan faktisk ikke ta opp lån overhodet uten en slik sjekk. Det gjelder også for å søke om kredittkort.

Formålet med dette er å beskytte både långivere og låntagere. Bankene beskyttes mot å utstede lån som ikke betales tilbake; forbrukerne fra gjeld de ikke har råd til.

En kredittsjekk går ut på at et selskap henter inne en del nøkkelinformasjon om deg og din økonomi. Basert på dette gir de deg en kredittscore. Avhengig av hvor god betalingsevne og hvor lite eller mye gjelde du har vil denne kredittscoren enten være god eller dårlig

Dess dårligere kredittsjekk, dess mindre sjanse for at du får ta opp lån. Hvis du synes at det virker unødvendig med en slik prosedyre hvis alt du ønsker er å låne 10 000 kr, så skal du huske på at selv et lite lån kan bli veldig dyrt hvis du ikke evner å betale det. Rentene kan løpe, gebyrene kan hope seg opp og konsekvensene bli alvorlige med inkasso og det hele.

Altså, er det en god ting at en kredittsjekk gjennomføres. Har du ikke en god nok økonomi til å håndtere et nytt lån, selv om det er lite, er det fordelaktig at du får avslag. Så kan du heller få skikk på økonomien, og søke senere.

Husk også at en kredittsjekk kan by på store fordeler. Har du en god kredittscore vil du ikke bare innvilges lånet du søkte på; du vil sannelig bli tilgodesett med lavere rente også!

 

Kan jeg få mikrolån med betalingsanmerkning?

Mikrolån med betalingsanmerkning er noe du ikke vil kunne nyte godt av her til lands. Når du søker om et slikt lån vil du ofte bli spurt om å bekrefte at du ikke har en anmerkning. Siden det, som tidligere påpekt, vil gjennomføres en kredittsjekk vil det uansett komme for en dag hvis du har en betalingsanmerkning. Din søknad vil da øyeblikkelig bli avslått.

Dette er ikke noe du bør se mørkt på. Denne typen lån har gjerne skyhøy rente. Konsekvensene for å ikke betale månedsutgiften for et mikrolån kan være dramatiske. Du kan ende opp med å betale tilbake mer enn det du lånte hvis du ikke mestrer å holde deg til tilbakebetalingsplanen din.

Dette betyr at et mikrolån er en type lån du for all del bør styre unna hvis du allerede har en betalingsanmerkning. En slik anmerkning får du hvis du allerede har utestående gjeld som du ikke har klart å betale tilbake i henhold til avtalen.

Å skulle få et nytt lån – et lån med høy rente til og med – hvis du befinner deg i en slik situasjon kan være direkte uansvarlig. Derfor er det helt klart ingenting å si på at kunder må vente til de har fått slettet sine betalingsanmerkninger før de søker. Det gjør du ved å betale tilbake din utestående gjeld. Når du har fått orden på sakene, står du igjen fritt til å ta opp nye lån. Deriblant også mikrolån.

 

Det foreligger strenge regler for mikrolån i Norge

Mange land har strenge regler når det gjelder mikrolån. Norge er ett av dem. Faktisk har reglene blitt strammet inn flere ganger de siste årene. Det skyldes at mange forbrukere slet med dyre forbrukslån i Norge, og myndighetene så seg nødt til å gjøre noe.

Som vi allerede har påpekt, kan du ikke ta opp mikrolån hverken uten kredittsjekk eller med betalingsanmerkning. Dette senker sannsynligheten for at folk havner i gjeldsfella.

Det foreligger også regler som styrer veldig nøyaktig hvordan denne typen lån kan markedsføres. En rekke selskaper har blitt gjenstand fra krass kritikk fra offentlig hold for å bryte dette regelverket.

Du har kanskje selv merket at reklamer for mikrolån i Norge er mindre aggressive enn for bare noen år tilbake.

Men kanskje den viktigste regelen hva gjelder mikrolån i Norge er at du kan betale tilbake lånet ditt når som helst – uten utgifter.

Husk at du når som helst kan slette et mikrolån

I henhold til norsk lov, kan enhver låntager når som helst betale tilbake ethvert lån på 50 000 kr eller under – uten ekstra kostnader.

Dette medfører at du kan betale ditt mikrolån så snart økonomien tillater det. På denne måten kan du spare store summer på renteutgifter.

Selv om løpetiden på lån på denne størrelsen er knapp, bør du allikevel gjøre alt du kan for å betale tilbake så fort som mulig. Rentene kan nemlig være veldig høye, godt over 50% i enkelte tilfeller.

Så snart du har råd, er det derfor en meget gunstig investering å tilbakebetale alle dine mikrolån. Gjeldsfella kan koste dyrt. Best å sørge for at du unngår den. Det kan du altså her til lands ved å betale tilbake det du skylder – uten ekstrakostnader i det hele tatt.

WhatsApp
Telegram