Forside » Lån uten sikkerhet 25 000 kr – 500 000 kr » Artikler » En guide: Lån med sikkerhet i bolig

En guide: Lån med sikkerhet i bolig

Oliver 30.9.2019, oppdatert 8.8.2023

Lån med sikkerhet i bolig gjør at banken vil ha større tillit til deg og en større sikkerhet å få tilbakebetalt pengene de låner til deg.

At man tar et lån med sikkerhet i bolig betyr at banken kan ta over boligen din dersom du ikke betaler lånet i tide. Dette er først og fremst en stor sikkerhet for banken. Det betyr videre at du vil ha større sjanse for å få et større og billigere lån.

 • Sikkerhet i bolig betyr at banken kan ta krav på boligen din dersom du ikke betaler i tide

Det er viktig å merke seg det at det er ikke alle former for lån som egner seg for lån med sikkerhet i bolig. Et par eksempler på dette er forbrukslån og andre smålån.

Det som i mange tilfeller egner seg bra for lån med sikkerhet i bolig er refinansiering. Videre i denne artikkelen vil vi gå mer i dybden på hva refinansiering med sikkerhet innebærer og fordelene, og potensielt ulempene, med det.

Vi skal også guide deg til hvordan du får de beste og billigste betingelsene når du skal søke om lån med sikkerhet i bolig.

Dette kan du lese mer om i denne artikkelen:

 1. Hva er lån med sikkerhet i bolig?
 2. Hvorfor bør man ta lån med sikkerhet i bolig?
 3. Refinansiering med sikkerhet i bolig
 4. Hvordan få det beste lånet med sikkerhet i bolig?
 5. Alternativer til lån med sikkerhet i bolig
 6. Hva koster lån med sikkerhet i bolig?
 7. Hvordan søke om refinansiering med sikkerhet i bolig?
 8. Hva kreves for å få lån med sikkerhet i bolig?

Hvorfor bør man ta lån med sikkerhet i bolig?

Først og fremst bør man ta lån med sikkerhet i bolig for å få større tillit fra långiveren. Da det er snakk om å låne mye penger er det en naturlig selvfølge at tillit er bra i et låneforhold.

Lån med sikkerhet i bolig lønner seg også økonomisk, sammenlignet med former for lån som ikke stiller krav om sikkerhet.

Når man tar lån med sikkerhet vil man generelt sett få bedre betingelser, da det gjør bankene mye mer fleksible når de faktisk har sikkerhet i boligen.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Når man snakker om lån med sikkerhet i bolig er det ofte refinansiering det er snakk om. Refinansiering er en veldig grei måte for å samle smålån under et og samme tak. Garantien med refinansiering er at man sparer tid og vil ha færre stressmomenter.

Det mange ikke vet med refinansiering er at i enkelte tilfeller kan man også faktisk spare penger. Dette kan høres rart ut med tanke på at man tar et nytt lån, som naturligvis vil koste det også.

Fordeler med refinansiering med sikkerhet i bolig:

 • Spar tid
 • Mindre stress
 • Lavere månedskostnad
 • Potensielt lavere totalkostnad

Måten man noen ganger kan spare penger på refinansiering er når faktura- og termingebyrene er veldig høye på smålånene.

Alene er kanskje ikke hvert enkelt fakturagebyr så høyt, men hvis man legger sammen gebyrene på alle smålånene og at det må betales hver eneste måned, så kan det fort hope seg opp og utgjøre en stor kostnad.

Det er fremdeles viktig å merke seg at det er ingen garanti for at det kommer til å bli billigere alt i alt.

Noe det på den andre siden som det kan være garanti for derimot er at månedskostnadene kan bli lavere. Det mange gjør når de søker om refinansiering er at de utvider nedbetalingsperioden for å få en lavere månedskostnad.

Hvordan få det beste lånet med sikkerhet i bolig?

Det første vi alltid anbefaler er å søke om lån på nett fremfor å gå direkte til din daglige bank. Dette gjør at du er i stand til å sammenligne en rekke tilbud med priser og andre betingelser, noe du naturligvis ikke kan gjøre hos banken din.

Bankene foretrekker faktisk også at du søker på nett. Da de har utviklet automatiske systemer med elektronisk signering, vil det være en mye enklere og billige prosess for de også. Da slipper de å benytte ressurser på å ha en av sine ansatte å behandle hele prosessen.

Hvis du vet at du er ute etter lån med sikkerhet i egen bolig, er det også viktig at du ikke blir dratt til en side som tilbyr forbrukslån eller lignende former for lån som ikke tilbyr lån med sikkerhet.

Alternativer til lån med sikkerhet bolig

Det kan være mange grunner til å ikke søke om lån med sikkerhet i bolig. For det første har du kanskje ikke en bolig eller kanskje søknaden har blitt avslått.

I slike tilfeller kan det være lurt å vende nesen mot lån uten sikkerhet. Når det kommer til refinansiering er forbrukslån et fint alternativ.

Det er viktig å merke seg det at forbrukslån er dyrere enn lån med sikkerhet, men det er også mye mer fleksibelt og enklere å få. Man trenger heller ikke å stille med noen eiendeler som sikkerhet.

Hva koster lån med sikkerhet i bolig?

Lån med sikkerhet i bolig er generelt sett relativt billige form for lån.

Vi har sett på prisen for refinansiering med sikkerhet hos Bank2:

Lånebeløp: 2.000.000kr

Nedbetalingstid: 25 år

Nominell rente: 6,2%

Effektiv rente: 6,65%

Kostnad: 2.033.291kr

Totalt: 4.033.291kr

Hvordan søke om lån med sikkerhet i bolig?

Når du søker om lån på nett vil søknadsprosessen i de aller fleste tilfeller være veldig enkelt.

Mange søknader er noe lignende som dette:

 1. Oppgi ønsket lånebeløp og nedbetalingstid
 2. Fyll inn personlige og økonomiske opplysninger
 3. Send inn eventuelle dokumentasjoner som kreves
 4. Signer søknaden elektronisk og send inn

Hva kreves for å få lån med sikkerhet i bolig?

Når du skal søke om lån med sikkerhet i bolig kreves det selvsagt at du eier en bolig. Det stilles også krav om din personlige økonomi, som inntekt og tidligere betalingshistorie.

De eksakte kravene varierer litt fra långiver til långiver. Hvis du får avslag hos en, trenger det nødvendigvis ikke å bety at du vil få avslag hos andre.

WhatsApp
Telegram